Čokoládová řeka

Když se Hernán Cortés, 1. markýz del Valle de Oajaka poprvé vylodil u břehů Mexika, bylo to především kvůli zlatu. Ale pak ochutnal xocolatl. Zvláštní aztécký nápoj s účinky afrodisiaka. A pochopil.

A pochopil, že jde o rovnocenné bohatství.

Podle dávné věštby byl tehdy mezi Aztéky už dlouho očekáván příchod Queta - Boha slunce. Jaká to výhoda. Mnozí si mysleli, že to je právě Cortés.

S člověkem bílé pleti se král aztécké říše Montezuma dosud nesetkal. Překvapili ho vousaté tváře, povozy, zvířata, kuše, děla, nic z toho neznal. Rozpačitý z toho, jak má bílého Boha oslovovat, spoléhal na aztéckou dívku Malinche, která mu většinu rozhovorů překládala. Zvláštní věc. Jak to že jejich Bůh neumí aztéckou řeč? Montezuma nařizuje, aby „slunečního boha“ Cortése všichni vítali důstojně. I on se před ním skloní, když mu to věštba určuje. Tajně doufá, že když spolu vypijí šálek xocolatlu, budou si rozumět.

Pane, jsi unaven. Přišel jsi do svého města. Cesta tě vyčerpala, tedy odpočívej a využij naší pohostinnosti v míru. Jen škoda, že jsi nepřišel, až já tu nebudu. Chtěl jsem si kralování ještě trochu užít.“

Cortés je především kolonizátor. Cestou k Montezumovi si podmanil mnoho vesnic. A ne vždy po dobrém. V královském městě se však s žádným protivenstvím nesetkává. Naopak. Generál, astronom, filozof a stále ještě král Montezuma se chová víc než přátelsky. Nešetří dobrosrdečným úsměvem a podává mu další a další šálek svého oblíbeného pití. Asi je zvědav, co všechno „bůh“ vydrží. Králové se musí umět přetvařovat.S pocitem, že se mu právě podařilo sjednat mír, se dostavuje i větší odvaha. Troufale se ptá:
„Neumíš naši řeč. Ale Bůh přece má znát všechno. Jak to?“

Překladatelka Malinche tuší, že není dobré Cortése dráždit. A zdá se jí, že tahle otázka je poťouchlá. V překladu proto dotaz raději upravuje: „Kde má Bůh slunce svůj domov a jakou řečí se u něj hovoří?“

Cortés mávne rukou: „Doma jsme všude, kde máme vojáky. Sladké řeči nejsou naší řečí.“

Malinche se zhluboka a dlouze napije z šálku. Opět potřebuje delší čas na překlad.

„Bůh nemůže vládnout tolika jazyky, co jich je na světě, tak jako ani nemůže zařídit, aby slunce zářilo každému stejně. Je jisté, že ani tady nebude každý den jasný a šťastný pro každého.“

Montezuma pochopil. Moudrý král. Ví, že mu hrozí životní nebezpečí. Nelituje zlata, které po něm Cortés chce. Nelituje zlatých pohárů. Pokud jsou prázdné, dá mu je. Pokud v nich není lahodný a jemu tak drahý nápoj xocolatl.
„Vidím v návštěvě Queta velké komplikace.“ Odpoví prostě. „ Já naopak řeč všech našich kmenů ovládám a dokážu je usmířit, kdyby chtěly válčit. Škoda.“ Rezignace i smutná předtucha budoucnosti. Přesto, nebo snad právě proto, nechává přinést další a další šálky nápoje, který prý bystří mysl a povzbuzuje chuť k životu se všemi jeho radostmi.

„Probudí v tobě štěstí, které jsi dosud nepoznal.“

Jeho „probuzení“ podávají dívky spoře oděné, podmanivě vonící, snědými boky se ke Cortésovi láskyplně tisknoucí, Malinche je stále nablízku a i ona se k tomuto tomuto kouzlení připojuje .

„Víš o čem král mluví?“ Šeptá a bez ostychu ho políbí na tvář. „Nemusím překládat?“
Cortés dobře ví, o čem král mluvil. Snad opravdu v tu chvíli opustí svou úlohu válečníka. Hlavou mu totiž letí plán, jak bude Evropu činit šťastnou prodejem xocolatlu.

Málo se ví, že se Cortés stal významným podnikatelem v dovozu kakaových bobů, že v Evropě začal výrobět čokolády a že významnou měrou přispěl i k její pozdější celosvětové oblibě . Patrně není asi ani příliš známo, že Malinche nebyla ve svém svádění markýze Hernána Cortése neúspěšná. Opravdu k ní zahořel velkou láskou a do Evropy si ji přivezl jako svou budoucí ženu.

*Jímavý příběh čokoládového afrodiziaka zaujal i moji přítelkyni. Získala pocit, že nikdy neměla k nikomu tak bezvýhradné pochopení, jako k osudu slečny Malinche. Dospěla dokonce k názoru, že spolu musí mít shodné geny. Namítal jsem, že té snědé ženě vůbec není podobná, je vybledlá blondýna a její předkové budou zřejmě z jiné země. Tento argument neobstál. Musel jsem rychle zaplašit hrozící hádku a tak jsem navrhl, že uvařím čokoládu – zdokonalený nápoj slavného xocolatlu./... využij mé pohostinnosti v míru./V duchu jsem počítal s tím, že spustím test, jak afrodisiakové poselství z dalekého Mexika působí. Uvařil jsem čokolády snad litr. Podával jsem ji s úsměvem a grácií. Rozvlnil jsem se v tanečních pohybech, sváděl jsem svou přítelkyni, jak nikdy dříve. Nic nezapůsobilo. Rozplakala se. Uznala, že mám pravdu, že nemá aztéckou krev, důvtip, ani temperament. Malinche by si prý s touhle situací jistě poradila. Bla bla bla. Bylo mě jí líto. Vždyť za to nemohla. Evropské čokoládovny asi neumí kakaové boby upražit tak, jako to uměli Aztékové. Asi! Kdo ví, jestli Montezuma tajemství výroby xocolatlu Cortésovi a tím celému světu vůbec někdy prozradil.
Zatímco jsme hltali bonboniéru a pili jsme čokolády snad celý litr, náš vztah dostával tu nejhlubší trhlinu, jakou si snad ani nedovedete představit. Na žádnou lásku nedošlo. Jen čokoládu jsme měli i až za ušima.Přítelkyně prostudovala všechno kolem této sladkosti. Pronikla do tajemství omega mastných kyselin, které boby obsahují. Objevila příčinu ztráty jejich hodnot. Je to tak. Technologické procesy výroby dnešní čokolády se bez vysokých teplot neobejdou a tenhle proces velkovýroby všechno dobré, co je v bobech ničí.

Jen mě napadá, jestli to s tím xocolatlem nebylo od Aztéků dopředu takhle promyšlené. Jako důmyslná časovaná pomsta té civilizaci, která je znásilnila. „Štěstí“ jaké jsme dosud nepoznali? Ne. Jakmile polknete jednu jedinou kapku z té čokoládové řeky, už vás nepustí. A žádná závislost štěstí nepřinese.

 

Autor: Martin Králíček | čtvrtek 29.10.2015 15:35 | karma článku: 11,46 | přečteno: 382x
  • Další články autora

Martin Králíček

Detektivka

Nic příjemného pro nikoho, kdo byl tomu blízko, nikdo k tomu nechtěl nic říct. U barového pultu se jedné návštěvnici ztratil náramek. No že ztratil? Neztratil. Krádež to byla jednoznačně.

3.4.2024 v 11:45 | Karma: 9,57 | Přečteno: 286x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Králíček

Pád kaskadéra

Jako kluci jsme obdivovali pana Brabence. Říkali jsme mu Mravenec, byl kaskadér a je pro tenhle příběh důležité, že jsme mu tak říkali a nikdy nám za to žádnou nevrazil. Chlubíme se, že nám to trpěl a jiným ne.

20.3.2024 v 8:00 | Karma: 11,69 | Přečteno: 253x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Králíček

Kapitán

Jak to chodí, když námořníci slaví, o dvojím výkladu a proč jsou chvíle, kdy se i na oslavě pochybuje.

15.3.2024 v 10:00 | Karma: 9,35 | Přečteno: 148x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Králíček

Zahradnice a Apollón

Cukrářka ani netušila, jaký obdiv vyvolá svými výtvory málo oblečených marcipánových figurek. Ale nejenom obdiv, i manželský rozvrat. Ďábel se totiž skrývá v detailu.

9.1.2024 v 19:30 | Karma: 13,71 | Přečteno: 256x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Králíček

Hřích Julie Cavalcalbó...

Na okraji Lembergu stál dům nevalné pověsti. Lidé mu říkali „vykřičený“, a přitom se tam nic „nevykřikovalo“. Bordel to byl. Spěchala k němu dvojice muže a ženy, hlavnímu vchodu s červenou lojovou lampou se vyhnuli.

2.1.2024 v 12:00 | Karma: 11,33 | Přečteno: 252x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:44

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 10,20
  • Průměrná čtenost 710x
Občas mne napadne "vypsat se z toho". 

Seznam rubrik